Mobiililaajakaista
Mobiililaajakaista on tänä päivänä hyvä vaihtoehto kiinteälle laajakaistaliittymälle. Vertailimme kaikkien operaattorien tarjoamat mobiililaajakaistaliittymät. Mobiililaajakaistat löydät alta:
Mikä on mokkula?
Mokkula on modeemi, johon mobiililaajakaistan SIM -kortti asetetaan. Mokkula muuntaa verkkodatan muotoon, jota kodin erilaiset laitteet ymmärtävät. Ennen mokkulana tunnettiin ainoastaan muistitikun näköiset laitteet, jotka yhdistettiin tietokoneeseen USB -portin kautta.
Nykyään kun puhutaan mokkulasta, tarkoitetaan näillä myös modeemin ja reitittimen yhdistelmiä. Yhdistelmälaitteen avulla kotiin muodostuu myös langaton sisäverkko, eli Wi-Fi. Kodin laitteet yhdistetään langattoman sisäverkon avulla mokkulaan, joka taas SIM -kortin mobiililaajakaistaliittymän avulla on yhteydessä ulkomaailmaan.
USB -liitännällä toimiva pieni mokkula on tarkoitettu matkanetiksi, kun taas verkkovirralla toimivat, isommat mokkulat, on tarkoitettu kodin yhdispisteiksi. Pienet USB -mokkulat ovat kuitenkin pääasiassa poistuneet markkinoilta, sillä nykyisten älypuhelimien mobiilitukiasemat ovat tehneet ne tarpettomiksi.
Mikä reititin sopii mobiililaajakaistaan?
Mobiililaajakaistaan sopiva reititin sisältää ominaisuuksissaan maininnan yhteystekniikasta. Yleisimpiä markkinoilla esiintyviä termejä ovat LTE, 4G ja 5G. Jos jokin näistä termeistä on mainittuna reitittimen ominaisuuksissa tai nimessä, ovat ne pääsääntöisesti yhteensopivia mobiililaajakaistan kanssa.
Jos sinulla ei ole ennestään mobiililaajakaistaan soveltuvaa reititintä, suosittelemme hankkimaan tämän operaattorilta mobiililaajakaistan yhteydessä. Operaattorien tarjoamat reitittimet ovat ominaisuuksiltaan riittäviä peruskäyttäjälle ja hintansa puolesta ne ovat erittäin kilpailukykyisiä. Pääsääntöisesti operaattorilta saat saman laitteen edullisemmin kuin erikseen kaupasta ostettuna.
Alle on listattu kolme suosittua yleiskäyttöön soveltuvaa reititintä, jotka tukevat mobiililaajakaistaa:
Huawei B715
Huawei B715 on erinomainen 4G mokkula, jolla vaativakin käyttäjä pärjää hyvin. Huawei B715 ottaa kaikki tehot irti 4G-nettiyhteydestä, sillä mokkula tukee LTE Cat 9 -tason verkkoyhteyttä. Tämä tarkoittaa, että 4G:n huippunopeus on jopa 450 Mbit/s. Lisäksi luot kattavan Wi-Fi verkon koko kodin laitteistolle. Wi-Fi sisäverkon nopeus on jopa 1300 Mbit/s ja siihen voi yhdistää 32 laitetta. Wi-fi yhteyden lisäksi mokkulassa on neljä 1 GB Ethernet-liitintä, joilla liität nettiin digiboksin, pelikonsolin, television sekä tietokoneen.
ZTE MF286D
MF286D -reitittimen ja 4G -mobiililaajakaistan avulla liität jopa 64 päätelaitteita helposti ja huippunopeudella Internetiin. Laitteet on mahdollista liittää laitteeseen langattoman verkon tai verkkokaapelin avulla. Teoreettinen maksiminopeus 4G verkossa on laitteella jopa 650 Mbit/s. Langattomassa lähiverkossa taas dataa voi siirtää jopa 1300 Mbit/s nopeudella ja langaton lähiverkko tukee sekä 2,4 Ghz että 5 Ghz taajuuksia. Verkkokaapelilla MF286D -mokkulaan on mahdollista kytkeä 4 laitetta.
Huawei 5G CPE Pro
Huawei 5G CPE PRO on mokkuloiden mokkula. Laite on tällä hetkellä suosituin 5G verkkoa tukeva reititin, jossa ei nopeus lopu kesken. 5G teoreettinen latausnopeus on jopa 1650 Mbit/s ja sisäverkossakin on mahdollista päästellä jopa 4800 Mbit/s nopeudella. Laite on suunniteltu pääasiassa langattomille yhteyksille, sillä siinä on ainoastaan 2 LAN -porttia. Edistyksellisten langattomien yhteyksien takia porttien määrää on pystytty vähentämään.
Minkä operaattorin mobiililaajakaista valita?
Mobiililaajakaistan operaattorin valintaan pätee sama kuin puhelinliittymän operaattorin valintaan. Parhaan operaattorin mobiililaajakaistaverkko toimii moitteettomasti siellä, missä netin käyttäjäkin on.
Miten sitten löytää itselleen paras operaattori mobiililaajakaistaan? Suosittelemme kysymään käyttäjäkokemuksia esimerkiksi sukulaisilta ja tutuilta, jotka asuvat samalla alueella. Lisäksi suositeltavaa on tutustua operaattorien kuuluvuuskarttoihin. Kuuluvuuskartta kertoo, mitä ominaisuuksia kukin operaattori pystyy tarjoamaan eri alueille Suomessa. Alta löydät linkit operaattorien kuuluvuuskarttoihin:
Onko 5G mobiililaajakaista parempi kuin 4G?
5G mobiililaajakaistalla pääsee huomattavasti kovempiin huippunopeuksiin kuin 4G verkossa. 5G on jopa kymmenen kertaa nopeampi kuin 4G. Tämä tarkoittaa, että videoiden, elokuvien ja muiden suurten tiedostojen lataaminen on erittäin nopeaa 5G mobiililaajakaistalla.
Myös 5G -verkon kapasiteetti on 10 kertaa suurempi kuin 4G -verkon, eli verkkoon mahtuu käyttäjiä moninkertaisesti enemmän.
5G on kuitenkin käytössä pääasiassa kaupunkikeskuksissa ja 4G tulee verkkoratkaisuna hallitsemaan Suomessa vielä pitkään.
Mobiililaajakaistakäytössä 4G on täysin riittävä vaihtoehto, varsinkin peruskäytössä.
Onko laitenetti mobiililaajakaista?
Laitenetti on nimitys edullisesta ja nopeudeltaan hitaammasta mobiililaajakaistasta. Laitenetti on muutaman euron liittymä, joka soveltuu esimerkiksi SIM -kortillisiin riistakameroihin.
Operaattoreista DNA, Elisa sekä Telia tarjoavat edullista laitenettiä. Lisäksi Moi Mobiilin 6 euron liittymä soveltuu nopeuden puolesta erinomaisesti myös valvontakameroihin, jotka vaativat suurempaa tiedonsiirtonopeutta.
Onko mobiililaajakaista edullisin netti kotiin?
Se, mikä on edullisin netti kotiin, riippuu täysin asuinalueesta sekä asuinmuodosta. Usein esimerkiksi taloyhtiöiden asukkaille on neuvoteltu edullinen taloyhtiönetti, jolloin mobiililaajakaista jää hinnan puolesta toiselle sijalle. Haja-asutusalueille sekä vanhemmilla omakotitaloalueilla taas mobiililaajakaista on usein edullisin nettivaihtoehto kotiin. Osaan omakotitaloalueista on tänä päivänä tarjolla enää mobiililaajakaistoja.
Jokaiselta operaattorilta löytyy sivustoltaan laajakaistatesti, joka näyttää kotiosoitteen perusteella sopivat tuotteet: